Verificarea RCA în 2023. Cum se poate face online, care e amenda pentru lipsa asigurării și diferența față de CASCO

Verificarea RCA în 2023. Cum se poate face online, care e amenda pentru lipsa asigurării și diferența față de CASCO

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie pentru toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România.

Astfel, prin încheierea unei polițe RCA, un asigurator se angajează să plătească despăgubiri terțelor persoane păgubite în urma unui accident rutier produs de vehiculul pentru care s-a încheiat polița respectivă, acoperind daune materiale, decese sau vătămări corporale.

Asigurarea RCA are două scopuri: să-l protejeze pe cel vinovat pe plata daunelor survenite în urma accidentului, dar și să-l protejeze pe cel păgubit, care astfel are garanția că va beneficia de o reparare a prejudiciului material/moral suferit.

Când se încheie o asigurare RCA

O asigurare RCA se încheie de proprietarul unui autovehicul în două situații: când înscrie un autovehicul în circulație sau la expirarea poliței vechi. Proprietarul trebuie să dețină o asigurarea valabilă pentru toată perioada când autovehiculul este înmatriculat, chiar dacă acesta nu este utilizat.

Verificarea poliției RCA se poate face online

Șoferii care vor să verifice valabilitatea unei polițe RCA o pot face online.

Verificarea se face cu ajutorul BAAR – Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România și a site-ului Administrare Istoric Date Asigurator Auto (AIDA).

La adresa aida.info.ro poate fi verificată situația unui autovehicul, în baza seriei de șasiu sau numărului de înmatriculare.

Amenda pentru lipsa RCA ajunge la 2.000 de lei

În cazul în care un șofer este oprit de poliție, i se va cere și polița RCA alături de certificatul de înmatriculare, cartea de identitate și permisul de conducere.

Dacă polița este expirată, amenda este cuprinsă între 1000 și 2000 de lei. Totodată, se reţine certificatul de înmatriculare până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

Diferența dintre CASCO și RCA

Asigurarea CASCO este o asigurarea facultativă care acoperă evenimente care nu intră în raza de acțiune a poliței CASCO.

Astfel, în timp ce polița RCA acopera strict daunele provocate de asigurat unui terț, o poliță facultativă CASCO are o acoperire mult mare: acoperă daunele provocate de șofer propriei mașini, dar protejează și împotriva furtului, vandalismului, sau, spre exemplu, daunelor provocate de rozătoare unei mașini asigurate.

Polița CASCO este mult mai cuprinzătoare, însă și costul este pe măsură și se stabilește în funcție de valoarea autovehiculului asigurat. De obicei, prețul unei polițe RCA este pe an de câteva ori mai mare decât prețul unei polițe RCA.

Trebuie menționat că asigurarea RCA este obligatorie indiferent dacă se încheie sau nu o asigurare facultativă CASCO pentru acelaşi vehicul.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/economie/verificarea-rca-in-2023-cum-se-poate-face-online-care-e-amenda-pentru-lipsa-asigurarii-si-diferenta-fata-de-casco-2209465.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *