Transplant de rinichi de Revelion, la Iași, cu organe prelevate în București. Inima merge în Elveția, ficatul rămâne în Capitală

Transplant de rinichi de Revelion, la Iași, cu organe prelevate în București. Inima merge în Elveția, ficatul rămâne în Capitală

Doi bărbaţi din judeţele Vaslui şi Iaşi care sufereau de insuficienţă renală au primit şansa la o viaţă normală în urma unei recoltări de organe care a avut loc la Bucureşti. Intervenţiile chirurgicale de transplant se desfăşoară, sâmbătă seara, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi.

Medicul nefrolog Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al unităţii medicale, a declarat că unul dintre cei doi beneficiari ai transplantului are 44 de ani, era cunoscut cu boală genetică polichistică şi se afla în program de dializă de la începutul anului 2022.

Cel de-al doilea beneficiar, în vârstă de 46 de ani, suferea de boală cronică de rinichi şi începuse şedinţele de dializă în anul 2021.

Vineri seara, în jurul orei 23,00, o echipă de medici din care au făcut parte urologii Daniel Andone şi Marius Ivănuţă s-a deplasat la Bucureşti, cu ambulanţa, pentru a participa la operaţia de prelevare, alături de echipele medicale care au recoltat organele.

Purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” a precizat că au fost prelevaţi rinichii, care au ajuns la Iaşi, ficatul, care a rămas la Bucureşti şi inima, care a ajuns în Elveţia.

Echipa de urologi ieşeni s-a întors în cursul dimineţii la Iaşi, cu elicopterul, fiind începute în paralel şi pregătirile pentru intervenţiile de transplant. Cu aceste două intervenţii, numărul de transplanturi de rinichi realizate în centrul din Iaşi a ajuns la un nou record: în 2022 au fost realizate 54 de astfel de intervenţii.

„Echipa de transplant renal, sub coordonarea profesorului Adrian Covic, împreună cu medicii chirurgii Corneliu Moroşanu şi Adelina Miron, echipa de Anestezie şi Terapie Intensivă, profesorul Petru Cianga, specialist în imunologie, toţi s-au mobilizat pentru a face posibile aceste intervenţii înainte de sfârşitul anului. A fost un an cu foarte multe intervenţii de transplant renal, 54, fiind cele mai multe de până acum”, a declarat medicul Ionuţ Nistor.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/transplant-de-rinichi-de-revelion-la-iasi-cu-organe-prelevate-in-bucuresti-inima-merge-in-elvetia-ficatul-ramane-in-capitala-2201353.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *