O carte de bucate, cu o valoare estimată la jumătate de milion de euro, ”Viandier” de Taillevent, va fi scoasă la licitaţie joi de casa Christie’s la Paris, relatează AFP.
Cartea, care datează de la sfârşitul secolului al XV-lea, provine din vânzarea unei mici părţi a bibliotecii unui pasionat de arta culinară, belgianul Pierre de Crombrugghe.
„Pasiunea baronului de Crombrugghe atât pentru arta culinară, cât şi pentru bibliofilie – o combinaţie de gust şi cunoştinţe – se află la originea celei mai faimoase colecţii gastronomice în limba franceză, aflată în posesie privată”, a afirmat Christie’s într-un comunicat citat de Agerpres.
„Piesa cheie” este „nu doar prima carte de bucate în limba franceză, însă această ediţie tipărită la Lyon (centrul-est) în jurul anului 1495 este şi prima (ediţie) ilustrată”, a adăugat casa de licitaţii.
Guillaume Tirel, cunoscut sub numele de Taillevent (1310-1395), bucătar pentru…