Norvegia investeşte 30 de miliarde de dolari în noi zăcăminte de gaze, după ce a devenit principalul furnizor al Europei

Norvegia investeşte 30 de miliarde de dolari în noi zăcăminte de gaze, după ce a devenit principalul furnizor al Europei

Norvegia va investi echivalentul a 30 de miliarde de dolari în noi zăcăminte offshore pentru a putea menţine producţia record de anul trecut până în 2026, acum că a devenit principalul furnizor de gaze din Europa, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

„Extrem de rar s-a înregistrat o cantitate atât de mare de petrol şi gaze produsă pe platforma norvegiană cum a fost cazul anul trecut – şi doar extrem de rar au fost astfel de decizii semnificative de investiţii. Norvegia şi-a consolidat rolul de furnizor predictibil pe termen lung de energie al Europei”, se arată într-un comunicat al Directoratului norvegian de petrol (NPD).

Norvegia a devenit principalul furnizor de gaze naturale al Europei, după decizia Rusiei de a reduce livrările către continent, după invadarea Ucrainei.

Producţia statului scandinav a urcat cu 8% în 2022, la 122 de miliarde de metri cubi, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, şi ar urma să se menţină la un nivel similar în următorii patru-cinci ani, arată datele NPD. Gazele naturale sunt responsabile acum de mai mult de jumătate din producţia platformei continentale norvegiene.

Anul trecut, Guvernul de la Oslo a primit 13 planuri de dezvoltare pentru noi zăcăminte, companii ca Equinor ASA şi Aker BP ASA căutând să beneficieze de pe urma majorării reducerilor de taxe care expirau la finalul lunii decembrie.

Se estimează că investiţiile vor majora rezervele Norvegiei cu 252 de miliarde de metri cubi echivalent petrol, jumătate din cantitate fiind gaze naturale.

În 2021, producătorii norvegieni au cheltuit echivalentul a 12 miliarde de dolari pentru investiţii şi dezvoltarea noilor zăcăminte.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/economie/norvegia-investeste-30-de-miliarde-de-dolari-in-noi-zacaminte-de-gaze-dupa-ce-a-devenit-principalul-furnizor-al-europei-2209641.

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *